Follador – Treviso Extra Dry

  • Kolor: Białe
  • Szczep: Glera 100%
  • Producent: Follador
  • Pojemność: 0,75 l
  • Zawartość alkoholu: 11,5%
  • Pochodzenie: Włochy

 

OPIS

Kolor jest jasno-słomkowy, bąbelki bardzo drobne, a piana delikatna. W nosie czuć czyste nuty owocowe i kwiatowe; dominuje zielone jabłko z niuansami kwiatów akacji i jaśminu. W ustach wino jest świeże, dobrze zbudowane i przyjemnie długie.

 

O WINNICY

Od 1769 roku, kiedy Giovanni Follador otrzymał nagrodę dla wina najlepszej jakości od Doży Wenecji, rodzina Follador pokornie kontynuuje swoje pasje, wyznaczając standardy włoskich win tworzonych z najwyższą troską i zaangażowaniem. Za zmianę kierunku winnicy w stronę win musujących był odpowiedzialny potomek Giovanniego, Gianfranco Follador. W 1970 r. Gianfranco stworzył Follador Spumanti, stając się jednym z pierwszych producentów win musujących w regionie Valdobbiadene. Pamiętając o dziedzictwie przodków, ale i dobrodziejstwach współczesnej technologii, Gianfranco przekształcił tradycyjną sztukę winiarską w bardziej prawdziwą i efektywną formę sztuki. Powodowała nim pasja do ziemi, na której się urodził i jej wyjątkowe dziedzictwo winiarskie. Zaangażowanie i metody Gianfranco pozwoliły stworzyć niezwykle popularne wina wyjątkowej jakości. Firma od lat prowadzona jest rodzinnie przez Gianfranco i jego żonę Italię przy wydatnej pomocy czworga dzieci. Dziś Prosecco od Folladora serwowane jest gościom podróżującym Orient-Expressem czy odwiedzającym londyńską National Gallery. Prywatnie Gianfranco jest również pasjonatem czerwonych win. W swojej piwnicy tworzy jedne z najlepszych cabernetów, jakie można spotkać we Włoszech.

 

PODAWAĆ DO

Znakomite wino na aperitif, do picia samo lub jako składnik koktajli. Warto spróbowac go również z makaronami, risotto, rybami i skorupiakami.

 

SZCZEGÓŁY PRODUKCJI

Na początku wino przechodzi 12-18 godzinną macerację na zimno. Później zostaje poddane wtórnej fermentacji metodą Charmata, przy udziale wyselekcjonowanych drożdży, która trwa około 40-50 dni, w temperaturze 16-18° C.