Clos Martina 2014

  • Kolor: Białe
  • Pochodzenie: Katalonia
  • Szczep: Grenache Blanc 84%, Pedro Ximenez 10%, Pansal 6%
  • Region: DOQa Priorat, Hiszpania
  • Producent: MAS D’EN BLEI, Jordi Torrella

Limitowana produkcja: 4340 butelek

Kolor: jasnożółty, delikatny z zielonkawymi nutami

Nos: intensywny w kieliszku z ciepłym aromatem połączonym z delikatnie kamienistym posmakiem.  Po zamieszaniu Clos Martina staje się niezwykle świeża z wyraźnie wyczuwalną nutą owoców: gruszki i jabłka. Po pewnym czasie wino wyraźnie ewoluuje i dostarcza w zapachu nut kandyzowanych owoców, orzechów i przypraw.

Podniebienie: po mocnym początku wino utrzymuje się w ustach w nieskończoność. Clos Martina to wino złożone i dobrze zorganizowany.

Produkcja: wino wytwarzane z winogron z własnej winnicy producenta. Winorośl sadzona na stromych, górskich zboczach na bardzo wymagających glebach łupkowych. Zbiór ręczny.

Proces tworzenia wina: przed rozpoczęciem procesu fermentacji w 300 litrowych beczkach z francuskiego dębu (Quercus Petrea)  winogrona poddawane są w zimnej kąpieli, rozdzielone w zależności od odmiany. Wino dojrzewa przez okres sześciu miesięcy i poddawane jest technologii „battonage” co oznacza ciągłe mieszanie drobnego osadu. Następnie przez kolejny rok Clos Martina dojrzewa w butelce.

Wyróżnienia:

Clos Martina 2010 Brązowy medal w Decanter World Wine Awards 2013.
Clos Martina 2011 Brązowy medal na Decanter World Wine Awards’14.
Guia de Vins de Catalunya 2014 wynik 9,62, co oznacza 3. najlepsze wino w Katalonii.
Clos Martina 2011 Srebrny medal na International Wine Challenge 2014.
Clos Martina 2012 Srebrny medal na International Wine CHALLENGE’15
Clos Martina 2014 Złoty medal na International Wine CHALLENGE’16